Bezorgnorm folders en huis-aan-huisbladen uitgelegd
Als bezorger wordt je vaak per stuk betaald. De vergoeding die je hiervoor krijgt wordt ook wel stukloon genoemd. Als je werkt moet je volgens de wet een minimaal bedrag per uur verdienen. Dat hangt af van je leeftijd. Hoe ouder je bent hoe hoger je vergoeding wordt.
Het minimumloon zie je altijd uitgedrukt in uurloon, dat is dus iets anders dan per stuk betaald krijgen. Daar moest iets op bedacht worden en dat noemen we de Bezorgnorm (ofwel, bezorgnorm folders en huis-aan-huisbladen).
Een norm wordt bedacht om iets als standaard te maken. Dus in dit geval moet er voor een bezorgwijk iets gemaakt worden zodat je de tijd kan meten voor het bezorgen van een bezorgwijk.
Componenten
Om de tijd van een bezorgwijk uit te rekenen hebben we dit onderverdeeld in 5 taken. Namelijk:
- Vergaartijd: de tijd die je bezig bent om folders en kranten te vouwen en in te steken
- Laadtijd: de tijd die nodig is om je fietstas of kar te vullen
- Reistijd: de tijd die je nodig hebt om van je huis naar je wijk te gaan
- Looptijd: de tijd die nodig is om door je wijk heen te lopen
- Droptijd: de tijd die je nodig hebt om de krant en/of folders in de brievenbus te stoppen
Als je dan alle tijden bij elkaar optelt krijg je de totale tijd voor een bezorgwijk.
Bezorgdekking
Bezorg jij in een wijk waar heel veel deurstickers zitten, dan heeft dit invloed op je looptijd. Als je veel deurstickers hebt kun je veel huizen overslaan waardoor je sneller door je bezorgwijk heen kunt lopen. Dit noemen we bezorgdekking in de Bezorgnormering.
Waarom?
Waarom wordt dit nu gedaan? Om een wijkvergoeding te kunnen vergelijken met het minimum uurloon. Zodat een bezorgwijk niet onder het mimumloon betaald wordt.
We kijken naar het minimumloon per uur en dat wordt keer de totale tijd van de bezorgwijk gedaan. De uitkomst hiervan is een geldbedrag, dit bedrag is wat er minimaal betaald moet worden voor de bezorgwijk.
Om te kijken of er niet te weinig wordt betaald wordt de wijkvergoeding (de vergoeding per stuk) minus de minimale uurvergoeding gedaan.
Is dit te weinig, dan wordt het verschil bij de wijkvergoeding opgeteld. Dit noemen we compensatie.
Zo weten we dus altijd de gemiddelde bezorgtijd van een bezorgwijk en wat de minimale verdiensten zijn.